Farma Janovka Recepty

Kohout na víně (Coq Au Vin)

Recept - Kohout na víně (Coq Au Vin)

Kohout na víně (Coq Au Vin)
Kohout na víně (Coq Au Vin) - druh masadruh masadrůbežKohout na víně (Coq Au Vin) - přípravapřípravadušeníKohout na víně (Coq Au Vin) - čas přípravyčas přípravyneuvedenoKohout na víně (Coq Au Vin) - obtížnostobtížnostobtížnéKohout na víně (Coq Au Vin) - počet porcípočet porcí4Kohout na víně (Coq Au Vin) - běžná porceběžná porceneuvedeno

INGREDIENCE

1 naporcovaný kohout
200 g slaniny, nakrájené na drobné kostičky
400 g malých žampionů, čerstvých nebo konzervovaných
500 ml domácího kuřecího vývaru
750 ml červeného vína, nejlépe burgundského
100 ml koňaku nebo armagnaku
5 lžic olivového oleje
4 bílé cibule, nakrájené na klínky, nebo 8 šalotek
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajského protlaku
3 stroužky česneku, prolisované
2 bobkové listy
1/2 lžičky sušeného tymiánu
sůl a čerstvě mletý pepř

Kohout na víně (Coq Au Vin) postup přípravy

V hrnci rozehřejte polovinu oleje a opékejte slaninu 2 minuty. Dozlatova opečenou slaninu vyndejte děrovanou lžící a odložte na talíř. Vypečený tuk nechte v hrnci, rozehřejte ho a po částech opékejte kohouta.

Přidejte koňak či armagnac, přiveďte k varu, aby se odpařil alkohol.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Kohouta osolte, opepřete, přidejte bobkový list, tymián a kolem masa rozložte cibuli a chvíli poduste na plotně. Pak maso poprašte moukou, otočte ho ke dnu a duste pár minut. Přilijte vývar a třetinu vína, přiklopte a dejte do trouby. Za 20–30 minut maso obraťte, přidejte opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijte další dávkou vína. Troubu ztlumte na 170 °C a nechte zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijte další víno, aby byl kohout skoro ponořený. Netrpěliví můžou zvýšit teplotu, maso bude dřív hotové, ale vyplatí se péct ho opravdu pomalu a několik hodin, až je pěkně měkké a šťavnaté.

Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndejte z pekáče maso a na plotně tekutinu svařte. Na posledních pár minut přidejte houby.

Podávejte s opečenými bramborami.

Nabídka masa
Kohout

Kohout

Kohout - dostupnostdostupnostdostupnéKohout - cenacena vč. DPH 15%150 Kč/kgKohout - běžné množstvíběžně2 - 3 kgKohout - poznámkapoznámkakohout s droby, chlazený
detail koupit
Farma Janovka - prodej živých zvířat, prodej kvalitního vepřového a hovězího masa